VýLetní nálada
Pořád máme léto v plném proudu a s ním i čas nejrůznějších výletů 😉 Pokud se tedy chystáte na cestu a stejně jako já si potrpíte na domácí stravu, ať jste kdekoli, určitě si udělejte trochu času a upečte nádherně nadýchaný domácí „tousťák“. Poprvé jsem ho pekla jen na zkoušku, jestli vůbec bude stát za to. Po ochutnání jeho neuvěřitelně měkoučké konzistence s máslovým nádechem, jsem jej automaticky zařadila do základního seznamu rodinných receptů 🙂
. . .
Neuvěřitelně nadýchaný chlebík
Trochu jsem se bála, aby z receptu nevznikla obyčejná bílá buchta, kterou budu muset obložit vším možným a nejlépe ještě pořádně zapéct, aby měla vůbec nějakou chuť. Ale opak byl pravdou. Toustový chlebík ihned po upečení a vytažení z trouby voněl tak opojně, že bylo třeba jej hned nakrojit a notný kus sníst hned zatepla. Jeho další část padla k obědu k polévce… no a menu na večeři bylo téměř jisté. Jen čistě pro experiment jsem zvládla kousek chlebíku uschovat, abych zjistila, jak dobrý bude i další den a vlastně i následující ráno. Nezklamal. Čerstvý i opečený v toustovači nebo topinkovači byl stále výborný a samozřejmě se dal skvěle zkombinovat se sladkou marmeládou i čerstvým sýrem.
Chlebík jsem poprvé zkoušela připravovat v domácí pekárně. Pokud ale tuhle skvělou pomocnici doma nevlastníte, ruční příprava a pečení v troubě je stejně snadné. S těstem se pracuje hezky, protože se díky obsaženému máslu moc nelepí. Když navíc podložku trochu posypete hladkou moukou, za chvilku je bochník na světě!
Recept na chlebík i jeho příprava neskýtá žádná úskalí, a myslím, že i suroviny, které obsahuje, má každá hospodyňka automaticky doma. Takže není třeba žádných speciálních rad a můžeme se rovnou pustit do pečení! 😉
. . .
Recept
Ingredience
- 300 g plnotučného mléka
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 1 lžička medu nebo cukru
- 500 g hladké mouky
- 40 g cukru
- 10 g soli
- 50 g rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu
Mléko ohřejeme na pokojovou teplotu a ve větším hrníčku smícháme s rozdrobeným droždím a lžičkou medu. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 min).
Mezitím si do velké mísy připravíme všechny sypké suroviny, které důkladně promícháme a nakonec k nim přilijeme rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
Pokud máme k dispozici domácí pekárnu, stačí nastavit program kynutého těsta (cca 1:25), pokud pekárnou nedisponujeme, ručně vymícháme klasické kynuté těsto, které necháme odpočívat cca 40 minut přikryté na teplém místě.
Po vykynutí si připravíme formu, ve které budeme těsto péct. Chlebík se dá připravit i ve formě pro domácí pekárnu, ale ten nejlepší „toustový“ tvar má v podlouhlé formě přímo na chleba. Chuť chlebíku se však podle tvaru určitě nemění 😉
Bochníček nejlépe zpracujeme na podložce posypané vrstvou hladké mouky. Těsto vyklopíme z misky a rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých připravíme dva válečky v délce formy, ve které budeme chleba péct. ty položíme do vymazané a vysypané formy na chleba. Pokud je forma teflonová, určitě už ji vymazávat nemusíte 😉
Těsto pečeme zhruba 40 minut na 180 °C, ale v průběhu pečení neztrácejte pozornost. Jemnému máslovému těstu totiž nemusíme dopřávat tolik času jako klasickému chlebovému, takže je hotové daleko rychleji!
Chlebík po upečení necháme chvilku vychladnout, vyklopíme z formy a krájíme na tenké plátky 🙂 Mažeme čímkoli a jíme kdykoli a kdekoli! 🙂
Dobrou chuť přeje vaše
Pekařinka
Recept je super, zrovna mám chleba v troubě, voní nádherně, skutečně krásně kynul a vůbec se nelepil. těším se, až ochutnám
To jsem moc a moc ráda! 🙂
Dobrý den, jakou používáte pekárnu? 🙂
Dobrý den, pekárnu mám už stařičkou od Moulinexu, která se už nevyrábí, ale obecně nedám na tuto značku v oblasti pekáren dopustit! 🙂