Hurá k vodě!
Kam jinam v létě vyrazit, než k vodě, a co jiného si s sebou vzít, než svačinku, která se dobře převáží, zasytí a hlavně se v horku nepatlá 🙂
Přemýšlela jsem, jestli tentokráte na koupaliště přichystat občerstvení sladké nebo slané, ale jelikož je právě čas meruněk, sladké ovocné muffiny byly tou jasnou volbou.
Meruňkové muffiny jsou neuvěřitelně jednoduché v přípravě, pečení i v převozu. Jelikož má každý svůj vlastní košíček, stačí je vzít do uzaviratelné krabičky, šoupnout do tašky a jde se! A i když se vám plná krabička po cestě převrhne, muffiny se díky své pružnosti vrátí zpět do svého původního tvaru – ideální! 😉
Co s ovocem?
Ačkoli jsou muffiny meruňkové, můžete samozřejmě použít jakékoli svěží ovoce. Jediné, na co si musíte dát pozor je jeho kyselost. Naše meruňky byly letos trochu kyselejší, takže i množství cukru v těstě tomu odpovídá. Jelikož je však nyní všechno sezónní ovoce malinko trpké, nemusíte se zvýšeného množství cukru bát 😉
Já jsem v rámci snahy o zdravější provedení receptu použila cukr třtinový (tedy pokud nepočítám bílý krystal obsažený v marmeládě) a část mouky nahradila špaldovou celozrnnou, která muffinům dodala jemně oříškový nádech a těstu krásnou vypečenou barvu.
. . .
Recept
Ingredience
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 100 g cukru
- 4 lžíce sladké meruňkové marmelády
- 1 vajíčko
- 85 g oleje
- 170 ml mléka
- 3 velké zralé meruňky
Postup přípravy
Postup přípravy je hodně rychlý a hodně jednoduchý, takže si rovnou připravíme plech na muffiny, vyložený papírovými košíčky a troubu rozehřejeme na 180 °C.
Meruňky můžeme a nemusíme oloupat – podle toho, jak je máme rádi – a nakrájíme na malé kostičky.
Mouky odvážíme a smícháme s jedlou sodou a skořicí.
Ve velké míse promícháme olej, vajíčko, mléko, marmeládu a cukr a po vytvoření hladké hmoty přimícháváme suroviny sypké.
Po vytvoření těsta lehce vmícháme kostičky meruněk a rovnou můžeme plnit muffinové košíčky. Pokud chceme muffiny pěkně vysoké, nemusíme se bát košíčky naplnit i do 3/4.
Plech pečeme asi 20 minut dokud nejsou muffiny propečené. Krusta na muffinech by měla být po upečení křupavá a těsto uvnitř krásně měkkoučké.
Muffiny podáváme na piknikové dece nejlépe s ledovým kapučínem 😉
Dobrou letní chuť Vám přeje Vaše
Pekařinka