Drobenkové muffiny
Crumble muffins aneb Drobenkové muffiny jsou velice příjemným odpoledním zákuskem i jednoduchou snídaní na každý den. Není na nich v podstatě nic složitého, nápaditými se stávají díky spojení nadýchaného muffinového těsta s kyselým ovocem a sladkou křupavou drobenkou.
Recept na muffiny je úplně základní a funkční. Kdybych neznala Murphyho zákony, troufla bych si tvrdit, že se na nich nedá nic pokazit 😉 K ochucení jsem použila ovocnou složku v podobě lesního ovoce. Samozřejmě, že jsem pracovala s ovocem zamraženým, ale už se moc těším, až si v létě pochutnám na plodech čerstvých 🙂
Křupavá drobenka
Drobenka je čistě základní, jen ji stačí připravit v poloviční dávce, než když ji připravujete na buchtu nebo koláč. K výraznější chuti přispěje také špetka vanilkového cukru a skořice 😉
Myslím, že k tak jednoduchému receptu už není třeba co dodat, proto se můžeme vrhnout rovnou na pečení!
Recept
Ingredience
Drobenka
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g cukru + trocha vanilkového
- 1/4 lžičky skořice
- 50 g másla/Hery
- 20 g čerstvě opražených plátkových mandlí
Muffiny
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- troška soli
- 120 g cukru
- vanilkový cukr nebo lžička vanilkové pasty
- 200 ml mléka
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 vajíčka
- 2 hrsti lesního ovoce
Postup přípravy receptu
Pokud pracujete tak jako já s ovocem mraženým, je samozřejmě lepší jej vytáhnout z mrazáku dříve a nechat pořádně odkapat. Šťávu z ovoce můžete použít buď na dekoraci talířků při servírování anebo si udělejte dobrou domácí limču 🙂
Drobenka
Dalším krokem bude příprava drobenky. Máslo nebo Heru pokojové teploty vložíme do mísy a zasypeme všemi zbylými surovinami. Pak už jen zbývá sundat si prstýnky, umýt ruce a žmoulat a žmoulat 🙂 Jakmile začne být hmota hezky drobivá, můžeme ji dát na chvíli do lednice ztuhnout, aby hrudky zachovaly svůj hezký tvar.
Mezitím roztopíme troubu na 180°C.
Muffiny
V misce na těsto metličkou prošleháme všechny tekuté suroviny a postupně k nim přidáváme suroviny sypké. Mouku je samozřejmě dobré si předem promíchat s práškem do pečiva a špetkou soli. Jakmile vznikne tekuté těsto, lehce vmícháme ovoce a můžeme začít plnit formičky.
Pokud chcete muffiny hodně vyklenuté, naplňte košíčky do 3/4 jejich objemu. Pokud máte rádi buchtičky zarovnané přímo s okrajem košíčku, postačí je těstem naplnit do 2/3.
Následně zbývá už jen posypat muffiny připravenou drobenkou a dát péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 3/4 hodinky, dokud nebude povrch světle hnědý a těsto uprostřed muffinů pořádně propečené.
Dobrou křupavou chuť Vám přeje Vaše
Pekařinka
One Reply to “Crumble muffins s lesním ovocem”